گنبد هارونیه شهر بنای تاریخی مشهد
جمع بندی:در حاشیه غربی جاده مشهد-طوس و نزدیک به آرامگاه ابوالقاسم فردوسی بنایی آجری به زیبایی ساخته شده که به «گنبد هارونیه» معروف است. تاریخ ساخت این بقعه را قرن 7 و 8 از دوره ایلخانی و عده ای نیز قبل تر از آن میدانند. گنبد هارونیه منسوب به امام محمد غزالی در سال ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آدرس گنبد هارونیه
جاده مشهد – قوچان، سه راه فردوسی، حاشیه بلوار شاهنامه، نرسیده به آرامگاه فردوسی، بقعه هارونیه است. اگر با ماشین غیرشخصی به این مکان میآیید باید سوار تاکسی شده و به راننده بگویید که شما را تا انتهای بلوار شاهنامه ببرد و بعد از آن با اتوبوس در ایستگاه شاهنامه ۶۴ به سمت هارونیه بروید؛ از اتوبوس که پیاده شوید بقعه دقیقا در مقابلتان قرار دارد
گنبد هارونیه مشهد
بررسی سفرنامهها و نوشتههای پژوهشگران داخلی و خارجی نشان میدهد که نامگذاری این اثر تاریخی توسط مردم بومی انجام شده است که این بنا را ابتدا نقارهخانه، سپس زندان هارون و بعدها «گنبد هارونیه» نامیدند. گنبد هارونیه که به آن بقعه هارونیه نیز میگویند، بنایی مکعب شکل و دارای یک گنبد است که کاملا از آجر ساخته شده و در آن از کاشی کاری استفاده نشده است.
این بقعه در گذشته دارای سه ورودی بوده که هم اکنون ورودی شرقی و غربی آن بسته شده و به صورت پنجره مشبک در آمده است و فقط ورودی جنوبی که از یک در ورودی با سردر بسیار بلند و گنبدی شکل تشکیل شده است، استفاده میشود. در قسمت شمالی این بنا نیز یک ردیف اتاق قرار دارد که در زمان امام محمد غزالی از آنها برای تدریس استفاده میشده است و پس از فوت امام محمد غزالی، سنگ یادبودش را در فضای بیرونی ساختمان هارونیه قرار میدهند. فضای داخلی نیز از ورودی ایوان، چهار شاه نشین، گنبدخانه، چهار پلکان مارپیچ در گوشهها و سه اتاق فرعی تشکیل شده است.
امتیاز بدهید
کاربر گرامی با اشتراک نظرات ما را بهبود عملکرد یاری دهید