راهنمای سفر به جزیره قشم
جزیر قشم بزرگ ترین جزیره ایران و از شاخته شده ترین جزیره های کشورمان است که در استان هرمزگان قرار گرفته است. این جزیره طبیعتی بکر و زیبا دارد و تاریخ آن به درازای دوران ساسانیان است. این جزیره در اغلب ماههای سال پر از گردشگر است. هیاهو وهوای خوش فصلهای خنکتر جزیره را شلوغتر میکند. مسافرانی که به دنبال چیدن ستاره از درهی ستارگانن. آنها در شب بیداریهای جزیره، قشم را به قلبشان پیوند میزنند. اگر قصد دارید تا سفر به قشم کنید اطلاعاتی درباره ی این که چه زمانی برای رفتن مناسب تر است، از چه جاهایی باید دیدن کرد و چه هزینه هایی را باید متقبل شد داشته باشید. در ادامهی مطلب با ما باشید تا راهنمای سفر به قشم را بخوانیم و یاد بگیریم.
آب و هوا و موقعیت جغرافیایی قشم
جزیره قشم از بخش شمالی به بندرعباس، مرکز بخش خمیر و قسمتی از شهرستان بندر لنگه میرسد. از شمال شرقی به جزیره هرمز، از شرق به جزیره لارک و از جنوب به جزیره هنگام میرسد. همچنین از جنوب غربی به جزیرههای تنب کوچک و بزرگ و ابوموسی محدود میشود.
یکی از نکاتی که در راهنمای سفر به قشم دارای اهمیت ویژه است آب و هوای جزیره است. قشم در لیست مناطق گرم و مرطوب قرار دارد. رطوبت در این منطقه خیلی بالا است. گرمترین روزهای جزیره ۱۰تیر تا ۱۰ شهریور است. ماهها دی و بهمن سردترین ماههای قشم است. بهترین زمان سفر به قشم ماه های دی و بهمن است که بیشتر دمای این جزیره به ۴۶ و کمترین آن به ۱۶ درجه سانتی گراد می رسد.
هتل های قشم
هتل رویال
این هتل نوساز است و کمتر از سه سال از فعالیتش میگذرد. برخورد مناسب کارکنان این هتل سبب شهرتش در قشم شده است.
هتل ساحل طلایی
این هتل از محبوبترین هتلهای قشم است و عمری بیش از بیست سال دارد اما به تازگی بازسازی شد. هتل ساحل طلایی مشرف به دریاست و قیمتی متوسط دارد. نزدیکی هتل به اسکله مسافربری شهید ذاکری، فرودگاه و مراکز دیدنی از دلایل محبوبیت آن است.
هتل پارک
اگر از علاقهمندان به نقاط مرتفع هستید حتماً این هتل دو ستاره را برای اقامتتان انتخاب کنید. هتل پارک قشم 34 اتاق دارد و در مرتفعترین نقطهی جزیرهی کیش ساخته شده است.
هتل مارینا
هتلی سه ستاره که امکاناتی مناسب به مسافران ارائه میکند. قیمت این هتل به دلیل دور بودن از مرکز شهر بسیار پایین است.
هتل دیپلمات
هتلی دوستاره که بسیار به دریا نزدیک است و سرویس رایگان به اغلب مراکز تفریحی دارد.
هتل آرام
این هتل در مرکز شهر قرارداد و بیش از ده سال از شروع فعالیتش میگذرد.
هتل کیمیا 2، هتل سما 1، هتل آپارتمان پرشیا و هتل آپارتمان سفیر قشم از دیگر مکانهای مناسب برای اقامت در جزیرهی قشم هستند.
بهترین رستوران های قشم
غذاهای شهرهای جنوبی ایران بسیار لذیذ و پر ادویه و اغلب دریایی هستند. خوردن غذاهای سنتی هر شهر از لذتهای انکارناپذیر سفر است، در این بخش به معرفی برخی از رستورانهای خوش نام قشم میپردازیم:
رستوران خاله
سمبوسهها و فلافلهای این رستوران در سراسر جزیره بینظیر است. این رستوران از غروب آفتاب تا نیمهشب فعال میباشد و بهراحتی میتوانید عصرانهای سبک و یا شامی دریایی و عالی را در اینجا تجربه کنید. قیمت غذاهای این رستوران ارزان است؛ رستوران خاله در جنوب قلعه پرتغالیها قرار دارد.
رستوران نعیم
رستوران نعیم غذاهای متنوع و گران قیمتی دارد. بهترین غذای این رستوران میگو و ماهی کباب است. شیوهی سرو غذا در این رستوران سلفسرویس میباشد و برخی غذاهای آن بدون ادویه محلی تهیه میشوند.
آدرس رستوران نعیم: میدان امامقلی خان، جنب شهرک ساحلی، طبقه همکف، پلاک 985
رستوران قلعه
در رستوران قلعه غذاهای متنوع و لذیذ دریایی را میتوانید امتحان کنید. خوراک صدف، میگو، خوراک ماهی، کوسه و ماهی کباب از بهترین غذاهای اینجا هستند. اگر به رستوران قلعه آمدید منتظر نباشید تا منویی به شما داده شود چون منوی این رستوران روزانه تغییر میکند زیرا مواد اولیه را از صید همان روز تهیه میکنند.
آدرس رستوران قلعه: ضلع جنوبی قلعه پرتغالیها
سایر رستورانهای معروف و مناسب قشم عبارتاند از:
رستوران الوند واقع در بلواز آزادگان، میدان شهدا
رستوران دهلیز واقع در خیابان دانش بعد از فطایر
در درگهان، رستورانهای گلدن فود، خلوت دل، دریا، پرشین گلف و ایران زمین در دسترس هستند که پیشنهاد ما گلدن فود است.
شکم گردی در قشم
به دلیل ورود بازرگانان هندی به قشم در گذشته غذاهای این جزیره طعمی شبیه به غذاهای هندی دارند. در سفرتان به قشم ماهی کباب، ماهی شکم پر را حتما امتحان کنید.
ماهی برشته
از آن جایی که قشم جزیره است، بهترین گزینه ی غذایی آن در غذاهای دریایی اش است. آن ها شکم ماهی هایی مثل سرخو و سنگسر را خالی می کنند و بعد با مخلفاتی مثل گشنیز، شوید، پیاز خرد شده، ادیه و فلفل پر می کنند.
کلمبا
از دیگر غذاهای مخصوص قشم است که از گندم، ماهی و سبزی های معطر درست می شود. در این غذا اول گندم را در داخل آب می اندازند و بعد ماهی ای را که با سبزی مخلوط کرده اند به گندم اضافه می کنند.
برنج دیشو
قشمی ها این غذا را از محلول شیره ی خرما درست می کند آن را می جوشانند و بعد برنجی که درست کرده اند را در این محلول می ریزند و می گذارند تا آب آن بخار شود و در آخر هم آن برنج را به همراه ماهی سرو می کنند.
مهیاوه
مهیاوه غذایی است محلی که از ماهیهای کوچک تهیه میشود و بعد از پخته شدن در سسی مخصوص آن را میکوبند.
عنکاس
در این غذای خوشمزه ماهی عنکاس را با شیرهی خرما میپزند. برخی از رستورانها از ماهیهای دیگر نیز در تهیه این غذا استفاده میکنند، اما بهترین نوع آن با ماهی عنکاس است.
رنگینگ
رنگینک یکی از شیرینیهای معروف قشم است که از خرما، دارچین، مغزهای مختلف و روغنی مخصوص تهیه میشود.
نان تموشی
نانی محلی که بانوان قشم مهارت خاصی در تهیه آن دارند. این نان با تخممرغ، آرد، پنیر و شیر تهیه میشود. در برخی از آنها ادویه نیز استفاده میکنند و در کنار انواع کبابها و خوراکهای دریایی سرو مینمایند. اگر نان تموشی ادویه نداشته باشد بهترین نان برای صبحانه و مناسبترین میان وعده خواهد بود. دیگر غذاهای محلی قشم عبارتاند از برنج دیشو، پودینی کوسی، هواری، کباب بز، قلیه ماهی، قلیه میگو که بسیار خوشمزه و دلچسب هستند.
در آخر باید بگم که تا کباب بزی را امتحان نکردهاید، از قشم برنگردید. قلیه، خوراک میگو، انواع ماهی و کوسه و میگو میل کنید. چای شیر مخصوص قشم را در سفرهخانهها امتحان کنید که پشیمان نخواهید شد.
مراکز خرید قشم
در برنامه سفرتان به قشم وقت کافی برای خرید در نظر بگیرید چراکه اجناسی با قیمت و کیفیت مناسب خواهید یافت. معروفترین بازار قشم سیتی سنتر و ستاره هستند؛ اما بهتر است به بازار قدیم قشم که اجناس با قیمتی کم در آن به فروش میرسد نیز سر بزنید. در بازار ستاره هر آنچه نیاز داشته باشید، خواهید یافت که از این بازار قدیمی 5 دقیقه با اتومبیل فاصله دارد و از ساعت 9:30 صبح تا 14 ظهر و 17 عصر تا 23 شب فعال است. مرکز خرید فردوسی در کنار بازار ستاره قرار دارد و یکی از مناسبترین مراکز خرید قشم محسوب میشود. مجتمع تجاری سیتی سنتر مجللترین مرکز خرید قشم است و شامل فروشگاههای متعدد از برندهای بزرگ دنیا است. در طبقهی بالای این مجتمع شهربازی و فست فودهای مناسبی به چشم میخورد.
سیتی سنتر قشم
آدرس: جزیره قشم، قشم، میدان امام قلی خان
بازار بندر درگهان قشم
آدرس: جزیره قشم، شهر درگهان
مجتمع تجاری زمرد درگهان
آدرس: جزیره قشم، درگهان، خیابان ناخدا، در کنار مرکز خرید نخل و پاساژ دو دلفین. در کنار میدان انقلاب
مرکز خرید دو دلفین قشم
آدرس: جزیره قشم، درگهان، خیابان ناخدا و در کنار مرکز خرید نخل
پاساژ سیمرغ قشم
آدرس: جزیره قشم، قشم، بلوار ولیعصر، میدان قلی خان
مرکز تجاری فردوسی قشم
آدرس: قشم، میدان گلها، خیابان ولیعصر، نرسیده به خیابان فلسطین، در کنار مرکز خرید ستاره قشم
مرکز خرید مرجان قشم
آدرس: بلوار ولیعصر، چهارراه پردیس
مرکز خرید خلیج فارس قشم
آدرس: قشم، میدان گلها، خیابان ولیعصر، نرسیده به خیابان فلسطین، در کنار مرکز خرید ستاره قشم
دیدنی های قشم
غارهای خربس:
چندسالی است که سازمان منطقه آزاد قشم نام این غارها را به غارهای «خوربس» تغییر داده اما همچنان محلی ها آن را به نام «خربس» می شناسند. غارهای خربس در ۱۲ کیلومتری قشم کنار جاده جنوبی در کوهی مشرف به دریا و دشت میانکاسه قرار دارد. این غارها از جمله غارهای دریایی است که بر اثر گرداب و تخلیه ماسه ها، از حفره سنگ ها به وجود آمده اند. هنوز هم وقتی از پله های این غارها بالا می روید و به حفره های آن می رسید روی دیواره هایش می توانید فسیل صدف های چند میلیون ساله را ببینید. متاسفانه برخی روی این دیواره ها یادگاری نوشته اند. باستان شناسان بر این اعتقادند در دوره های پیش از اسلام با افزایش وسعت غار خربس در بخش های تالار میانی و دهلیزهای انشعابی، به احتمال زیاد مردم به عنوان پناهگاه یا نیایشگاه از آنها استفاده می کرده اند.
اگر به دیدن خربس رفتید حواستان باشد بخش شمالی غار بخش باستانی آن است و بخش جنوبی آن حدود ۱۵ سال پیش حفاری و حتی داخلش صورتک های آدم و همین طور کشتی نوح حجاری شد.
غار نمکدان:
غارهای نمکدان از شهر قشم دور است و با آن ۹۰ کیلومتر فاصله دارند. این غارها تقریبا در جنوب غربی جزیره قرار دارند. دهانه غار نمک از جاده همجوار ساحل دریا حدود ۲ کیلومتر فاصله دارد که توصیه می شود این فاصله را با پای پیاده طی کنید. برای رفتن به داخل این غار که در دهانه کوهی به ارتفاع ۲۳۷ متر از سطح دریاست، باید از تجهیزات غارنوردی استفاده کرد و چراغ قوه را فراموش نکرد چراکه داخل آن بسیار تاریک است. متاسفانه قندیل های نمکی که جلوی غار طی میلیون ها سال به وجود آمده بودند، توسط افراد مختلف کنده شده اند و برای دیدن قندیل ها و ترکیب بندی رنگ ها باید به داخل آن رفت. بخشی از غار را باید کاملا روی زمین خزید و در بخشی دیگر نیز اتاقک هایی با سقف حدود ۲۰ متر ایجاد شده است. خیلیها میگویند تنفس داخل غار نمک قشم، می تواند به بهبود بیماران مبتلا به آسم و ناراحتی های تنفسی کمک کند.
قلعه پرتغالی های قشم:
همچون بوشهر، جزیره هرمز، چابهار، سیراف و بندرعباس، قشم هم از هجوم پرتغالی ها درامان نبود و سربازان پرتغالی در قلعه ای که در این جزیره ساخته بودند، مستقر بودند تا اینکه در زمان صفویه سرداری شجاع به نام امامقلی به جنگ پرتغالی ها رفت و آنها را از این جزیره بیرون کرد. در حال حاضر در جزیره قشم میدانی به نام میدان امامقلی وجود دارد و قلعه پرتغالی ها هم مرمت شده و گردشگران به عنوان موزه می توانند از آن دیدن کنند. نورپردازی در شب هم آن را بسیار زیباتر کرده است. نزدیک این قلعه رستورانی وجود دارد که غذاهای محلی خوشمزه ای دارد.
انجیر معابد یا درخت سبز:
از گیاهان شگفت انگیز مناطق حاره، به ویژه جزایر خلیج فارس، درخت همیشه سبز، درخت لور معروف به انجیر معابد است که تاجی بزرگ با ریشه های هوایی دارد. میوه نارنجی رنگ درخت لور، مطبوع و خوراکی است. یکی از زیباترین درخت های لور در تم سینتی (منطقه توریان) قرار داشته و در نزدیکی آن، بقعه ای دیدنی با طرح معماری کهن به نام «زیارت پیر» وجود دارد.
دره ستاره ها:
دره ستاره های قشم که بومی های منطقه به آن «ستاره افتاده» یا «استاره کفته» نیز می گویند، در روستای برکه خلف و در جزیره پهناور قشم قرار دارد. برخی اهالی معتقدند با تاریک شدن هوا، این دره محل آمد و شد ارواح و اجنه است. برخی دیگر معتقدند این دره بر اثر سقوط ستاره ای که هزاران سال پیش در آن افتاده به این شکل درآمده است ولی این دره ها و شکل های زیبای آن، بر اثر باران های فصلی و فرسایش خاک به وجود آمده اند. همچنین این دره محل مناسبی برای رصد ستارگان است و گروه های نجومی معمولا به آن سفر می کنند.
جنگل های مانگرو (حرا(:
حوالی جزیره قشم، بندرپل، جزیره هرمز و بندر خمیر مجموعه ای از درختان سرسبز حرا به چشم می خورد که با آبراهه ها، پرندگان زیبا و طبیعت بکر وحشی اش از منابع توریستی و دیدنی استان هرمزگان است و هر ساله افراد زیادی را برای تماشا به سوی خود جلب می کند. سواحل جنوبی ایران با مناطق خشک و دریایی آب شور شناخته شده اما نکته شگفت انگیز این منطقه گیاهی است که بدون نیاز به آب شیرین می روید به جنگل های حرا در قشم، ۳ عنوان جهانی منطقه حفاظت شده بین المللی، ذخیره گاه زیست کره و تالاب بین المللی داده اند. اگر قصد داشتید از این جنگل ها دیدن کنید بهتر است به اسکله سهیلی بروید که قایقرانانی آموزش دیده و هماهنگ دارد. و با قایق موتوری بین جنگل های حرا گشتی می زنید و اگر خشکی آن وسط وجود داشت فرصتی دارید تا از قایق پیاده شوید و گشتی بزنید ولی مراقب باشید گلی نشوید.
چاه کوه:
دره چاه کوه در ۱۰۰ کیلومتری شهر قشم و کنار روستای چاهوی شرقی قرار دارد و یکی از مناطق مهم گردشگری این جزیره است. چاه کوه دره ای است با احجام و تندیس های بی نظیر و پوشیده از صدها حفره و کاسه و طاقچه بر بدنه عمومی آن با جوی های سنگی و چاه های آب که از وزش باد، بارش باران های تند و تابش آفتاب داغ پدید آمده است. هر چقدر هوای جزیره گرم باشد وارد چاه کوه که می شوید باد خنک را احساس می کنید. این دره آرامش و سکوتی دارد که اعجاب انگیز است. در میانه کوه راه آب هایی به وجود آمده که آب باران داخل آن می شود. همین طور توسط مردمان قدیم چاه هایی حفر شده که آب شیرین را در خود نگه می داشت و هنوز هم از آب آنها استفاده می شود. شکل ها و حفره های عجیب و غریب کوه نیز ذهن هر بیننده ای را درگیر می کند.
جزایر ناز:
اهالی قشم از این رو به این جزایر ناز می گویند که گویی برای میزبانی از مسافرانش ناز دارد چرا که اگر آب دریا در حالت مد و بالا باشد یا دریا توفانی باشد راه دسترسی به جزایر ناز مسدود می شود و نمی توان از طریق خشکی باریکی که بین جزیره قشم و ناز وجود دارد آن را دید. جزیره ناز در نزدیکی سواحل شرقی جزیره قشم نزدیک شهر سوزا قرار گرفته و از ساحل حدود یک کیلومتر فاصله دارد. این جزیره ساحل شنی ندارد و کاملا مسطح است و تنها با جزر آب، برای مدت کوتاهی باریکه ای از خشکی این جزیره را به جزیره قشم وصل می کند.
پلاژ سیمین:
متاسفانه تنها پلاژ شنایی که در جزیره قشم وجود دارد پلاژ سیمین در رمچاه (ساحل طلایی) است که با خشک کردن و استحصال دریا به وجود آمده و باعث اعتراض دوستداران محیط زیست شده است. جزیره قشم برخلاف جزیره کیش فاقد پلاژهای شنایی است که بدون آسیب رسیدن به محیط زیست به وجود آمده باشد.
شیب دراز:
روستای شیب دراز محل تخم ریزی لاک پشت های پوزه عقابی است. تخم ریزی این لاک پشت ها از اواخر اسفند شروع و اواخر اردیبهشت به بچه لاک پشت تبدیل می شود. اگر در این فاصله زمانی به قشم سفر کردید و خواستید این پدیده طبیعی را از نزدیک ببینید باید یادتان باشد شب به روستای شیب دراز بروید. لاک پشت های پوزه عقابی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی و جزو گونه های در معرض خطر انقراض ثبت شده اند چراکه از هر یک هزار لاک پشت ماده تنها ۱۰۰ لاک پشت توانایی تخم گذاری دارند و هر لاک پشت بعد از هر بار تخم گذاری تا ۴ سال بعد توانایی تخم گذاری ندارد. تا چند سال پیش مردم تخم این لاک پشت ها را می خوردند اما پس از آموزش های عمومی و مشخص شدن اهمیت این لاک پشت ها درچرخه حیات وهمین طور جذب گردشگران این اتفاق کمتر می افتد.
لافت:
می گویند از اول اسم جزیره قشم لافت بوده اما بعدها به قشم تبدیل شده و حالا لافت نام روستایی است که در شمال غربی جزیره قرار دارد و به دلیل بافت معماری زیبا و بادگیرهای سفیدرنگش معروف است. ماهیگیری و ساخت لنچ از مشاغل بیشتر مردان روستاست. به غیر از بافت روستا که بسیار دیدنی است چاه های آب مربوط به دوره هخامنشی و ساسانی نیز از دیگر جاذبه های تاریخی این روستا محسوب می شود. نزدیک قلعه نادری، حلقه های چاه آب متعدد داخل گودال دامنه کوه به چشم می خورد که حکایت از فناوری ذخیره آب پارسیان جزیره نشین عهد هخامنشی و دوره زرتشتیان دارد. هنوز هم از آب این چاه ها برای تامین آب حیوانات و کشاورزی استفاده می شود. اگر پل خلیج فارس ساخته شود با روستای لافت حدود ۵ کیلومتر فاصله دارد و این احتمال می رود این روستا بافت سنتی و معماری خود را از دست بدهد. در حال حاضر برای نخستین بار یکی از خانه های بادگیردار این روستا که خانه ای متعلق به ناخدا سلیمان لافتی بوده، در حال مرمت است. قلعه نادری، قلعه پرتغالی ها، ۲ آب انبار (برکه)، گنبدی مدور، گورستان تاریخی که سنگ نبشته های مربوط به هزار سال پیش در آن مشهود است، زیارتگاه های سید حسن منصور و شیخ اندرآبی از جاذبه های تاریخی این روستا محسوب می شود.
جزیره هنگام:
جزیره هنگام یکی از جزایر زیبای نزدیک به جزیره قشم است که از زیستگاه های مهم پرورش آهوی ایرانی به نام جبیر به شمار می آید و متاسفانه در فصل زادوولد این حیوانات، بسیاری از آنها به کشورهای عربی قاچاق می شوند. همچنین این جزیره محل پرورش و مزرعه کروکودیل است. زنان بومی این جزیره علاوه بر حناکوبی، صنایع دستی خود که بیشتر با محصولات دریایی ساخته می شوند را نیز می فروشند. اگر بخواهید دلفین ها را ببینید باید صبح زود عازم این جزیره شوید. می توانید به اسکله کندالو بروید و سوار قایق موتوری شوید و بزرگ ترین موجود دریا را از نزدیک ببینید. دلفین های جزیره هنگام جزو معدود حیوانات ایران هستند که هنوز منقرض نشده اند. آب این جزیره آنقدر زلال است که می توان به راحتی ماهیان را دید، درست مانند یک آکواریوم طبیعی. اگر خواستید یک شب در جزیره هنگام بمانید می توانید سراغ افشین عباس نژاد هنگامی را بگیرید که یک خانه بومی مخصوص پذیرایی از مسافران دارد .
سوغات قشم
کافی است مقداری ادویه تهیه کنید، تا بخشی از عطر و بوی آشپزخانههای قشم را با خود ببرید. کیک هلر را از روستای هلر بخرید. نان تموشی تنها یکی از نانهای محلی خوش مزه است که از باید از محلیها بخرید. از آنجا که در جنوب هستید، خرما هم بخشی از سوغاتی است.میتوانید صنایع دستی دریایی، لباس محلی،شلوار های نوار دوزی،گلیم و رودوزی سنتی و صنایع دستی حصیری تهیه کنید. و البته از بازارهای درگهان و قشم انواع پوشاک با قیمت مناسب بخرید، هم برای خودتان و هم سوغات.
اطلاعات ضروری
کد قشم: ۰۷۶
فاصله از تهران: ۱۲۷۶ کیلومتر تا بندرعباس
مدت سفر زمینی: ۱۴ ساعت تا بندرعباس
مدت سفر هوایی: ۱ ساعت و ۳۰ دقیقه
مدت سفر با قطار: ۱۹ ساعت تا بندرعباس
مراکز درمانی قشم
بیمارستان پیامبر اعظم (ص)
تلفن: ۳۵۲۱۲۵۳۰
آدرس: قشم، شهرک سام و زال، خیابان پیروزی
مرکز سلامت جامعه (شهید ذاکری)
تلفن: ۳۵۲۲۲۷۵۹
آدرس: قشم، بلوار ولی عصر، میدان شفا
درمانگاه شبانه روزی شهید دارا
تلفن: ۳۵۲۴۹۳۷۴-۳۲۶۲۷۴۲۱
آدرس: قشم، سام و زال، ورودی اول
مرکز سلامت جامعه درگهان
تلفن: ۳۵۲۶۲۵۵۵
آدرس: درگهان، روبروی مخابرات
مرکز سلامت جامعه سوزا
تلفن: ۳۵۳۴۷۷۳۹
آدرس: سوزا، جنب اداره آموزش و پرورش
مرکز سلام جامعه طبل
تلفن: ۳۵۳۳۸۴۱۴
آدرس: طبل، بعد از سه راهی سلخ
امتیاز بدهید
کاربر گرامی با اشتراک نظرات ما را بهبود عملکرد یاری دهید