کشف یک سیستم شیبدار بسیار پیچیده در اهرام ثلاثه مصر میتواند پرده از رازی بردارد که قرنها بسیاری از تاریخدانان و باستانشناسان را به خود مشغول کرده بود: مصریان باستان چگونه توانستند اهرام ثلاثه و دیگر عجایب مصر را بسازند؟ زمانی که اهرام ثلاثه دو هزار ساله شدند، یک تاریخدان مصری به نام دیودوروس سیکولوس، از این سازه عجیب دیدن کرد و آنچه که میدید او را به شدت حیرتزده کرد زیرا «ماشینهایی که توان بالا بردن چنین سازههای سنگینی را داشتند هنوز اختراع نشده بودند». اما شاید مصریان باستان راهحلی فوق تصور برای بالا بردن چنین سازههای سنگی غولپیکری یافته بودند.
اخیراً باقیماندههای یک سیستم شیبدار باستانی 4.500 ساله در یک معدن سنگ مرمر سفید در بیابان مصر توسط محققان دانشگاه لیورپول و موسسه فرانسوی باستانشناسی شرقی در قاهره کشف شده است. بر اساس نظریات این محققان، کارگران فعال در ساخت اهرام مصر این تکههای سنگی بزرگ که هر کدام از آنها صدها تن وزن و طول داشتند را با سورتمههای غولپیکر جابجا میکردهاند. یانیس گوردون، مدیر ماموریت مشترک باستانشناسان در این باره چنین میگوید: «این سیستم از یک سطح شیبدار مرکزی با دو راهپله در اطراف آن تشکیل شده که هر کدام دارای سوراخهای زیادی هستند. با استفاده از سورتمهای که یک سنگ را حمل میکند و با طناب به این سوراخها متصل شده، مصریان باستان میتوانستند سنگهای مرمر سفید را از معدن بیرون کشیده و از این سطح شیبدار با شیب 20 درصد یا بیشتر به سمت بالا بکشند».
در دو طرف این سطح شیبدار باستانی که در معدن سنگ مرمر سفید هاتنوب کشف شد، دو سری سوراخ وجود دارند که با هر بار کشیده شدن طناب سورتمه توسط کارگران، طنابهای گذشته از درون سوراخها وزن سنگ را برای مدتی تحمل میکردند تا کارگران برای یک تقلای دیگر آماده شوند. کارگردان در دو ردیف و در دو طرف راهپله به سمت بالا حرکت میکردند و همراه خود طناب را میکشیدند تا محموله به سمت بالا حرکت کند. ستونهای چوبی بزرگی که هر کدام نزدیک به 60 سانتیمتر ضخامت داشتند برای انتقال محمولههای سنگی بسیار حیاتی بودهاند. این ستونهای چوبی به کارگران امکان میداد که دو گروه کارگر همزمان از بالا و پایین محموله را به سمت بالا بکشند. سطح شیبدار مذکور با توجه به وزن سنگهایی که کارگران از ارتفاع بال میبردند، احتمالاً دو برابر زاویهای که قبلاً گفته میشد شیب داشتهاند.
گوردون در این باره میگوید: «این سیستم تاکنون در هیچ جای دیگری کشف نشده است. مطالعه رد ابزارها و وجود دو دستورالعمل خوفو ما را به این نتیجه رساند که این سیستم دستکم به دوره حکمفرمایی خوفو، سازنده اهرام ثلاثه در جیزا باز میگردد». اهرام ثلاثه از بیش از 2 میلیون قطع سنگی ساخته شده که هر کدام بیش از 2 تن وزن دارند و فضایی به اندازه 13 هکتار را در بر میگیرند.
اهرام ثلاثه مهمترین و مشهورترین سازه باستانی در دنیای امروزی و تنها سازه در میان عجایب هفتگانه است که هنوز سرپا مانده است. اهرام ثلاثه اولین هرم نبود اما بر اساس سایز، بلندترین سازه روی زمین تا قرن نوزدهم میلادی به شمار میآمد. این سازه شگفتانگیز در فلات جیزا در مصر واقع شده که اکنون در حوالی شهر قاهره قرار دارد. تاریخدانان بر این باورند که اهرام ثلاثه در طول دوران حکمفرمایی شاه خوفو که از سال 2589 تا 2566 قبل از میلاد زندگی میکرده ساخته شده است.
تئوریهای مختلفی در مورد هدف از ساخت این سازه مطرح شده است اما قابل قبولترین این تئوریها این است که اهرام ثلاثه را به عنوان مقبرهای برای فرعون وقت مصر ساختهاند. این نظریه که اهرام را با استفاده از نیروی کار بردهها ساختهاند نیز با چالشهایی روبرو شده است. برخی از تاریخدانان بر این باورند که اهرام ثلاثه جیزا و دیگر مقبرهها و بناهای یادبود کشور مصر توسط مصریهایی که به خاطر مهارتهایشان استخدام شده و دستمزد دریافت میکردند ساخته شدهاند.
بر اساس نظریهای دیگر، مردم اقصی نقاط مصر باستان به دلایل متفاوت بر روی ساخت این بنای یادبود کار کردهاند تا خانهای برای پادشاه خود بسازند که تا ابدیت دوام داشته باشد. شکی وجود ندارد که ساخت اهرام ثلاثه مصر منابع مالی بیپایانی نیاز داشته و این امر تنها با کمک کارگران ماهر و ساده صورت گرفته است. اگر به سفر به مصر علاقه دارید، با شماره 03132687001 بخش تور خارجی خان سفر تماس بگیرید.
امتیاز بدهید
کاربر گرامی با اشتراک نظرات ما را بهبود عملکرد یاری دهید